Veiligheid en gebruiksgemak met de juiste groepenkast

Een groepenkast is de belangrijkste stroomvoorzieningssysteem voor ieder commercieel of residentieel gebouw. Er is een onderscheid in twee type groepenkasten, op basis van de hoeveelheidstroom die er nog is in een huis: een fase 1 groepenkast wordt gebruikt voor kleinere panden en een fase 3 voor grotere of panden met een groter stroombelasting. Hoe gaat het verder in zijn werking? De hoofdkabel komt in de groepenkast binnen en wordt vervolgens via stroomonderbrekers verdeeld in secundaire circuits zoals verlichting en stopcontacten. Om voor optimale prestaties van elk apparaat te zorgen, is het noodzakelijk om een goede stroomverdeling te handhaven. Dit is namelijk cruciaal voor de veiligheid de apparaten en daarmee dus de gehele woning. Groepenkasten zijn naar behoren uitgerust met een hoofdschakelaar, een aardlekschakelaar, DIN-rail en een installatieautomaten, oftewel de groepen.

Een groepenkast is niet zomaar een behuizing om je stroomvoorziening te beschermen, maar een totaalsysteem op zich met neutrale schakelingen, een aardlekschakelaar en verbindingsdraden, met als doel een goede elektrische distributie in uw huis. Deze aardlekschakelaar zorgt ervoor dat stroomlekken gedetecteerd worden. De aardlekschakelaar zorgt er bij detectie van een onderbroken stroomkring voor dat er geen stroom meer staat op de betreffende aangesloten elektrische zaken. Verder wordt de standaardverdeling tegenwoordig niet alleen volgens de technische eisen gemaakt, maar ook volgens de inrichting van de woning, zodat deze gemakkelijk kan worden uitgeschakeld indien nodig.

Ook zijn er verschillen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. In de groepenkast moet voldoende zijn ruimte voor draden met de eenvoudige installatieprocedure. Het frame moet elke mogelijkheid van fouten tijdens de installatie verwerpen. Een goed geïnstalleerde en gebruiksvriendelijke groepenkast zorgt voor een lange levensduur van je stroomvoorziening en veiligheid. Ook is het belangrijk om te kijken wat de groepenkast verder vraagt in termen van onderhoud.

Populair in ons assortiment zijn de Systeem 55 groepenkasten van Eaton. Als een van de eerste heeft Eaton in 1932 de huisinstallatiekast op de markt gebracht. Eaton Holec Systeem 55 groepenkasten hebben hun naam te danken aan de hoogte- en breedtematen van alle verschillende soorten kasten uit het assortiment: 55 mm. Systeem 55 groepenkast is geschikt voor huisaansluitcombinaties en schakel- en verdeelinrichtingen voor woningen en bedrijfspanden. Eaton Holec Systeem 55 omvat schakelkasten, kasten met beveiligingscomponenten, railkasten, klemmenkasten, voedingskasten en een compleet pakket aan bijbehorende accessoires en hulpstukken. Door de uitneembaarheid van het montageframe, die voorzien is van geïntegreerde DIN-profielen, kunnen de componenten buiten de kast worden afgemonteerd. De Eaton Holec Systeem 55 groepenkast is verkrijgbaar in verschillende varianten, zodat er altijd een geschikte groepenkast is voor uw situatie.