fietsband

Complete uitleg: tot hoeveel bar kun je een fietsband oppompen?

Als er één land bekend staat als een fietsland dan is het Nederland wel. We fietsen overal heen en bijna heel ons land is vanwege de vlakte en de goede infrastructuur bereikbaar met de fiets. Zeker in grote steden is de fiets het perfecte vervoermiddel om jezelf snel en efficiënt te verplaatsen. Voordat je een fiets gaat kopen is het handig om rekening te houden met het type fiets, hoe oud een fiets is en of de fiets nog compleet is. Deze drie aspecten zullen je helpen om te bepalen wat de fiets waard is en of je nog verlichting of Fietsbanden kopen gaat.

Het oppompen van fietsbanden

Het kopen van goede fietsbanden is een stap in de goede richting, maar wat weten wij van het oppompen van een band? Kunnen schwalbe banden even hard opgepompt worden als banden van cortina of is het ingewikkelder dan wij denken? De luchtdruk in een fietsband wordt ook wel bar genoemd. Er zijn 3 onderdelen die invloed hebben op de hoeveelheid bar die je fietsband mag bevatten. Hierbij moet je denken aan welke bandenmaat je gebruikt, aan het gewicht van de fietser en aan de weersomstandigheden. Wanneer de bestuurder van de fiets zwaarder weegt dan 100 kilogram dan zullen de banden tot meer bar opgepompt moet worden. Dit geldt ook voor natte wegdelen.

Tot hoeveel bar kunnen jouw fietsbanden opgepompt worden?

Nu we weten dat de luchtdruk in je band bar genoemd wordt en de hoeveelheid bar afhangt aan onder andere de weersomstandigheden, kunnen we uitzoeken wat dit voor jou betekent. Fiets jij op een eenvoudige transportfiets die je vooral in de stad gebruikt? Dan is het aanbevolen om je fietsbanden op te pompen tot ongeveer 2.0 tot 3.0 bar. Maak je in het weekend weer gebruik van een racefiets? Dan moet je weer hele andere regels volgen. Racefietsbanden bevatten meestal tussen de 6.0 en 8.0 bar. Een racefietsband bevat moet meer bar bevatten omdat de banden erg dun zijn.